Trainingsevaluatie: nog geen zadel, wel getraind

De afgelopen twee weken was het zadel nog bij de zadelmaker en daarnaast is Janine ook behandeld door de osteopaat en is de hoefsmid geweest. Na de behandeling had ze weer een paar dagen vakantie op de wei. De osteopaat vond een paar punten maar was over het algemeen tevreden over Janine. Het punt midden op haar rug is denk ik wel te herleiden naar de scheefheid van het zadel. Of eigenlijk andersom natuurlijk, iets met een kip en een ei 😉 .

Het was ook fijn om te zien dat Janine zo ontspannen was tijdens de behandeling, ze leek wel een rubberen paard af en toe! We zitten op de goede weg wat betreft het verbeteren van haar lijf, maar zoals geen enkel paard of mens zal ze volledig recht en symmetrisch worden. Natuurlijk is het een proces en moet je eraan blijven werken. Rust roest in dit geval want het zorgt ervoor dat je paard of jij weer in een voorkeurshouding gaat bewegen.

Elke training kun je weer een stap in de goede richting zetten, voor je paard en jezelf. Je eigen training mag je ook zeker niet vergeten. Wil je je paard recht richten dan zul je je ook van je eigen bewegingspatronen bewust moeten worden. Niet alleen als je aan het rijden bent, maar continu, in alles wat je doet. Zit je wel recht? En op je stoel of fiets? Kijk, daar begint het al 😛 .

Met Janine heb ik na de behandeling van de osteopaat weer wat vaker aan de hand gewerkt vooraf aan de lange lijnen en dubbele longe. Je kunt dan net wat direct buiging en stelling vragen en ook het corrigeren is directer. Janine is heel ijverig met et werken aan de hand en ik moet er altijd op letten dat ik hier niet teveel laat doen omdat ze het allemaal zo makkelijk aanbiedt. Het belangrijkste waar we nu aan werken is de ontspannen buiging op de volte. De hals moet op lengte blijven en haar binnenachterbeen mag vooral niet te ver onder haar lijf gezet worden waardoor het zwaartepunt te ver naar buiten komt te liggen.

Ook aan de lange lijnen en de dubbele longe ging het weer fijn. We komen nu weer wat meer toe aan schakelen en overgangen om haar wat meer onder te laten treden. Daar gaan we wel pas mee bezig op het moment dat ze goed ontspannen is en fijn aan de hulpen. Het heeft geen zin om anders moeilijkere of zwaardere oefeningen te vragen aangezien nog niet aan de basisvoorwaarden is voldaan.

Als het goed is krijgen we eind mei het zadel weer terug en kunnen we dan weer het rijden gaan oppakken. Hoewel we geen wedstrijden of andere sportieve deadlines hebben van de zomer, werk ik wel graag ergens naar toe. Sowieso gaan we het springen weer oppakken als voorbereiding van de oefencrossen dit jaar!