Trainingsevaluatie: Super cross gereden!!

Wat we deze week hebben gedaan

Woehoe! Wat hebben we een superfijne cross gereden en wat was Janine ontzettend braaf. In de training door de week hebben we niet al te veel gedaan, in dit stadium van de training is zo’n cross nog best zwaar dus is het niet slim om in de week ervoor ook hard te trainen. Ik was in ieder geval tevreden met de voorbereiding en ook op het crossterrein verliep bijna alles volledig volgens plan.

In totaal is er deze week op 6 dagen getraind.

 • 5 keer met de ConCord leader, gemiddeld ongeveer 26 minuten per keer, totaal 130 minuten,
 • 1 keer grondwerk, 20 minuten,
 • 1 keer aan de lange lijnen, 10 minuten,
 • 2 keer aan de dubbele longe, 15 minuten per keer, totaal 30 minuten,
 • 1 keer onder het zadel in de bak, 45 minuten,
 • 1 oefencross,
 • 4 keer gestretcht na de training.

Daarvan:

 • 2 keer een flinke krachttraining onder het zadel, sprongetjes en de oefencross,
 • 3 keer een lichte conditietraining vanaf de grond,
 • 1 keer een hersteltraining, licht ontspannen werk,
 • 1 rustdag.

Op maandag had Janine haar rustdag na een vol weekend. Dinsdag, donderdag en vrijdag zijn we alleen met de ConCord leader het bos in geweest. Dan krijgt ze toch gericht beweging, maar wel op een lage intensiteit. Op woensdag hebben we nog wel een wat zwaardere training gehad. We begonnen met gymnastiserende grondwerkoefeningen, gevolgd door werken aan de lange lijnen en de dubbele longe. Hierna hebben we gestretcht voor het opzadelen. Met een uitgebreide warming-up als deze kun je prima voor je erop gaat even de spieren stretchen. Ik merk in ieder geval dat ze dan onder het zadel ook gelijk losser is.

Als laatste voorbereiding voor de cross hebben we nog wat sprongetjes meegenomen. De hoogte van de hindernissen in de cross was maximaal 60 cm dus geen enorme dikke sprongen, maar bescheiden huppeltjes. Voor de hoogte is oefening dus niet nodig, meer voor het gevoel voor de sprong. Ze was ook weer iets losser al dan vorige week dus ook dat was mooi.

Op zaterdag waren we al heel vroeg op pad want ik startte net na negen uur! Gelukkig heeft Janine al aardig wat wedstrijdervaring en verandert ze niet in een stresskip als ik een beetje zenuwachtig heen en weer loop en vanalles vergeet. Ze was superrustig en ging vrij snel de trailer op. Op het wedstrijdterrein werd ze wel wat enthousiaster 😀 . Mijn vriend was mee en de bijrijdster dus genoeg handen om te helpen. Dat was wel erg fijn.

Op het inrijddterrein was het al aardig druk met paarden en pony’s in alle soorten en maten. We zijn lekker rustig begonnen met loswerken zoals we dat normaal ook zouden doen. Eerst lekker verkennen aan een lang teugeltje en daarna laag en ontspannen beginnen met grote voltes en flauwe wendingen. Sommige paarden waren enorm druk en gestrest, Janine bleef stoïcijns 🙂 . Dat scheelde want ik vond het wel een beetje spannend weer zo’n eerste cross na de weigeringen en val van vorig seizoen.

Ook in draf en galop bleef Janine superontspannen, scherp aan de hulpen en los. Helaas gebeurde er toen iets wat de voorbereiding nogal teniet deed. Er werd me door de ringmeesters/wedstrijdorganisatie verteld dat ik niet bitloos zou mogen starten. Volgens hen stond er in de reglementen dat bitloos crossen verboden was, dus ik mocht weer naar huis. Nou, ik kan je wel vertellen dat ik even heel hard op m’n tong heb moeten bijten voor ik weer wat ging zeggen! Vorig jaar had ik alle KNHS wedstrijdreglementen doorgelezen en daar staat expliciet in dat je wél bitloos mag starten in het springen zolang de teugels aan de neusriem bevestigd zijn. En voor de cross gelden de hanrachementsregels van het springen. Maar goed, volgens hen was dat net veranderd. Ik heb gevraagd of ze me dat dan konden laten zien, maar dat konden ze niet dus mocht ik toch starten.

Nou mocht ik wel starten, maar we hadden wel een kwartier weer stil gestaan! Pff, wat een stress zo even voor je mag gaan crossen zeg. Uiteindelijk zijn we maar in een rustig drafje begonnen en na de eerste hindernis in een rustig galopje. We misten nog wel compleet de flow natuurlijk dus de eerste de beste ‘lastige’ hindernis kregen we een weigering. Er maar langs gereden omdat ik de volgende deelnemer al van achter aan zag komen. De volgende sprongen gingen weer prima en na hindernis vier hadden we de flow te pakken.

Het terrein van De Haar heeft echt ideale zandpaden om op te crossen/springen, niet te zwaar maar ook niet glad of hard. Een volgende uitdaging was de piano! Een opsprong hadden we vaak genoeg gedaan, maar twee achter elkaar nog niet. Bleek geen enkel probleem natuurlijk 😉 . Verder zaten er volgens Janine ook geen uitdagingen in en werd ze elke sprong enthousiaster. Ook vol gas bleef ze nog goed te sturen en konden we de cross prima uitrijden. Na de finish nog een paar minuten uit gedraafd en achtjes gereden, wel actief maar met ronde bovenlijn aan een lange teugel.  Zo zorg je dat het lichaam weer tot rust komt en stretch je ook gelijk al een beetje.

Hierna nog gestapt tot we naar de dierenarts mochten voor de nakeuring. Daar kwam een hartslag uit van 56, prima om je cross mee uit te komen! Ze heeft natuurlijk niet de conditie die ze gehad zou hebben als ze de hele winter door getraind hebben, maar ik denk dat we het echt goed gedaan hebben. Niet als een malle door die cross heen, maar passend bij de huidige vorm van je paard. Na de keuring hebben we zonder zadel nog een tijdje gestapt, vervolgens gestretcht en nagepoetst als soort van massage. Een half uur daarna zag ze er weer uit alsof ze nog geen cross gelopen had, toppertje!

Thuis hebben we ook nog een halfuur over het harde gestapt met de ConCord leader voor de pezen en tegen de eventuele spierpijn. daarna mocht ze weer lekker terug de wei in. Zondag hebben we een hersteltraining gedaan. Eerst met de ConCord leader het bos in en daarna nog even loswerken aan de dubbele longe.  Ze voelde goed aan, geen dikke benen en weinig tot geen stijfheid!

Al met al een superfijne cross! Komende week doen we het wat rustiger aan, ook omdat het zadel begin mei toch ook naar de zadelmaker gaat. Ze reageert namelijk soms toch een beetje zuur bij het opzadelen dus het zadel zal niet optimaal meer liggen.  Daarnaast komt ook de osteopaat weer langs in diezelfde periode.