Trainingsevaluatie: kracht en souplesse

Wat we deze week hebben gedaan

De afgelopen weken hebben we afwisselend getraind, wat zwaardere krachtsessies afgewisseld met naar buiten aan de ConCord leader en onder het zadel. Ook hebben we al wat kleine sprongetjes mee genomen! De laatste training voelde ze een beetje stug aan dus qua souplesse zit er nog genoeg ruimte voor verbetering in de komende tijd.

In totaal is er in deze twee weken op 10 dagen getraind.

 • 6 keer met de ConCord leader, gemiddeld ongeveer 18 minuten per keer, totaal 105 minuten,
 • 3 keer grondwerk, 20 minuten per keer, totaal 60 minuten,
 • 4 keer aan de lange lijnen, 5-10 minuten per keer, totaal  35 minuten,
 • 6 keer aan de dubbele longe, gemiddeld 20 minuten per keer, totaal 120 minuten,
 • 2 keer onder het zadel in de bak, gemiddeld 40-45 minuten, totaal 85 minuten,
 • 4 keer op buitenrit, gemiddeld 40-50 minuten, totaal 195 minuten,
 • 8 keer gestretcht na de training.

Daarvan:

 • 2 keer een krachttraining onder het zadel, balken en sprongetjes,
 • 2 keer een gymnastiserende training vanaf de grond,
 • 2 keer een hersteltraining, licht ontspannen werk,
 • 4 keer een conditietraining onder het zadel,
 • 4 rustdagen.

Het ging ook de afgelopen twee weken aardig goed qua ontwikkeling. Mentaal pakt ze alles goed op, als is ze buiten nog wel eens wat onstuimig 😛 . Ze heeft ook wel wat langere ritten nodig om haar energie kwijt te kunnen. Alleen maar stappen in het bos vindt ze maar niks! Het lopen aan de ConCord leader houden we er ook nog even in om een goede ontspannen houding te bevorderen. Als hersteltraining blijft het ook een fijn middel, ook voor je eigen zere spieren omdat je in beweging bent.

De balkjes aan de longe hebben we ook in een aantal trainingen meegenomen, zowel vlakke als verhoogde balkjes. Dit is niet alleen goed voor de coördinatie, maar ook voor de afwisseling zowel mentaal als fysiek. Een halfuur rondjes draven door een zandbak is voor je paard niet zo enorm uitdagend of inspirerend, dus wat afwisseling is dan erg fijn. Wij wisselen niet alleen af door balkjes neer te leggen, maar ook door van plek te veranderen in de bak of door vierkanten of ruiten te sturen i.p.v alleen maar ronde voltes.

Door wat vaker rechte lijnen mee te pakken, verminder je ook de ‘druk’ op de pezen en banden van de ‘binnenbenen’. Ook gaat je paard meer op jou letten, het weet immers niet wanneer jij de volgende wending in gaat zetten en dat kun je mooi gebruiken om te testen óf je paard wel aan de hulpen is of slechts als draaimolenpaard z’n rondjes draait. Voor Janine werkt het echt super. Zij heeft namelijk al heel snel door wat ze moet doen en anticipeert daarop zodat je als je niet oplet zelf achter de feiten aanloopt!

Door het regelmatige wisselen van vorm van de ‘volte’ let ze veel beter op mij en kan ik elke pas sturen. Je voelt dan ineens dat je vanaf tien meter afstand tóch die schouders kunt sturen! Elke pas bepaal jij de buiging en kun je dus ook checken hoe recht je paard is. In de gelijkmatige of ongelijkmatige deining van de beweging en het aanspannen en ontspannen van de spieren, zie je al snel wanneer je paard bijvoorbeeld op de binnenschouder ‘valt’ in de wending. Je ontwikkelt door die afwisseling van rechte lijnen en bewuste, zelfgestuurde wendingen gevoel voor de rechtgerichtheid van je paard. Iets wat zo makkelijk lijkt, maar niet altijd is!

De balkjes in de training gebruiken we dus voor coördinatie, kracht en afwisseling en de variaties in het longeren aan de dubbele longe voor de afwisseling en souplesse. Bij Janine werkt zo’n variabele ‘volte’ echt zoveel beter om haar los te werken! Je wordt zelf meer gedwongen om met twee handen te sturen en dus ook contact te houden. Je krijgt veel meer gevoel in je handen en je kunt makkelijker vragen en meegeven. Op het lichaamsgebruik van je paard heb je zo dus veel meer invloed. Hetgeen zich bij Janine snel vertaalt naar ontspanning in het algemeen en correct(er) gebruik van haar lijf.

Janine was ook erg enthousiast dat we weer gingen springen, ook al bleef het laag. We hebben de sessies wel kort gehouden om haar niet te veel te belasten. De spieren, pezen en banden mogen wel uitgedaagd worden maar niet overmatig om blessures te voorkomen. Met een paard wat heel werkwillig is en altijd ‘gaat’, is het dus aan jou om in te schatten waar op dat moment de grens (ongeveer) ligt. Dat is niet altijd even makkelijk, maar goed kijken en ‘voelen’ kun je leren.

Volgende week is de oefencross in Hooghalen al! In de voorbereiding geef ik haar doordeweeks voldoende rust aangezien we afgelopen weekend twee stevige trainingen hebben gehad. Veel naar buiten, wat loswerken en kijken wat nog nodig is. Dat  is natuurlijk nooit volledig te plannen, maar altijd afhankelijk van de vorm van de dag of week. Ik heb in ieder geval enorm veel zin in de cross!