Trainingsevaluatie: we gaan weer crossen!

Wat hebben we deze week gedaan

Na de cranio-sacraal behandeling op 17 maart, hebben we het eerst een paar dagen rustig aan gedaan. Lekker in de wei en wandelen. Tijdens de behandeling reageerde ze soms heel fel op aanraking op de plekken waar volgens de ostepaat ook ‘vast’ zit. Opmerkelijk was ook dat ze heel erg reageerde op het aanraken van haar voorhoofd terwijl ze normaal gesproken heel makkelijk is wat haar hoofd betreft. Ze was ook echt boos op dat moment. Na de behandeling was ze weer helemaal rustig gelukkig. De training pakte ze na de rustdagen ook weer goed op, ook buiten was ze meestal fijn ontspannen!

In totaal is er in deze twee weken op 8 dagen getraind.

 • 7 keer met de ConCord leader, gemiddeld ongeveer 25 minuten per keer, totaal 185 minuten,
 • 2 keer een lichte heuveltraining aan de hand, 10 minuten per keer, totaal 20 minuten,
 • 2 keer aan de lange lijnen, 10 minuten per keer, totaal  20 minuten,
 • 3 keer aan de dubbele longe, gemiddeld ongeveer 15 minuten per keer, totaal 40 minuten
 • 1 keer onder het zadel in de bak, 15 minuten,
 • 3 keer op buitenrit, gemiddeld 40 minuten, totaal 115 minuten,
 • 7 keer gestretcht na de training.

Daarvan:

 • 1 keer een lichte dressuurtraining,
 • 3 keer een lichte conditietraining onder het zadel,
 • 3 keer een conditietraining aan de hand,
 • 3 keer een klein deel krachttraining aan de hand (heuveltjes)of longe (balken)
 • 6 rustdagen.

Tot nu toe gaat het aardig goed om de training ook redelijk bij te houden. Daarbij is het superfijn dat de bijrijdster ook alle oefeningen mee kan nemen, dan loopt de gerichte training ook door als ik niet elke keer zelf kan trainen. We hebben relatief veel buiten de bak gedaan, zowel aan de ConCord leader het bos in als onder het zadel. Van teveel in de bak werken, wordt geen enkel paard vrolijk dus ook Janine niet. Afwisseling is zowel mentaal als fysiek heel belangrijk.

De meeste trainingen zijn nu nog heel laag in intensiteit, maar zijn al wel iets langer dan toen we net begonnen met de training een aantal weken geleden. Zo werk je al wel aan de conditie, en ook aan je eigen, maar belast je het lijf nog niet teveel. De spieren, pezen en banden hebben langer de tijd nodig dan het kost om weer wat conditie op te bouwen. Daarnaast is het ook belangrijk om na een langere periode van rust ook vanaf de grond weer aan de band tussen jou en je paard te werken.

De kleine heuveltjes die we vanaf nu regelmatig mee gaan nemen in de training zijn ideaal om de spierontwikkeling te stimuleren. De spieren worden sterker belast tijdens het klimmen en dalen dan wanneer je over vlak terrein rijdt, of in ons geval, aan de hand stapt. ‘Onze’ heuveltjes liggen in Appelbergen vlakbij Noordlaren, een leuk bos vol met smalle paadjes en ook het ruiterpad is smal en loopt over de heuveltjes dus dat komt mooi uit! Deze smalle, oneffen paadjes over heuveltjes zijn niet alleen goed om de spieren aan het werk te zetten, ook voor de coördinatie van je paard is het heel goed. Paarden die voornamelijk in de bak getraind worden, zullen een minder goed ontwikkeld coördinatievermogen hebben dan paarden die regelmatig over oneffen (en ongelijke) ondergrond lopen en zo goed leren waar hun voeten zijn en waar ze ze het beste neer kunnen zetten.  Ook trainen met balkjes helpt voor de coördinatie, maar van het trainen op oneffen ondergrond worden ze ook nog handiger en meer bodemvast.

En dat laatste is nou net zo handig bij het crossen! En daar gaan we naar toe werken de komende maand, de oefencross op het defensieterrein De Haar georganiseerd door de Haoler Ruters. Dit jaar gaan we wel gewoon met de trailer i.p.v rijdend 😀 . Ze pakt de training zo goed op, conditioneel is ze al redelijk op niveau en op de souplesse en kracht gaan we ook de goede kant op na zeven weken training. De aandacht zal komende weken liggen op het galopperen buiten, wat sprongetjes en goed loswerken. Dan zal die oefencross geen probleem zijn voor ons!