Trainingsevaluatie: Eindelijk weer erop!

Wat hebben we deze week gedaan

Na de enorme vooruitgang van vorige week, was ik erg benieuwd hoe het deze week zou gaan. Soms krijg je na zo’n stap vooruit ook weer een terugval namelijk. Op zich was Janine iets minder los, maar wel braaf. De hoefsmid is ook nog geweest dus haar voetjes zijn weer netjes. Het meest blij was ik met hoe braaf ze het rijden weer oppakte!

In totaal is er deze week 4 dagen getraind.

  • 2 keer met de ConCord leader, 50 minuten,
  • 1 keer gewandeld, 60 minuten,
  • 2 keer aan de lange lijnen, 10 minuten per keer, totaal  20 minuten,
  • 2 keer aan de dubbele longe 20 minuten per keer, totaal 40 minuten
  • 2 keer onder het zadel in de bak , 20 minuten per keer, totaal 40 minuten,
  • 3 keer gestretcht na de training.

Hoe gingen de oefeningen deze week

Op maandag kwam de hoefsmid, ze vond dat ze te plat op haar hoeven staat dus daar gaat ze de komende bekapbeurten aan werken. Janine was in ieder geval superbraaf. Ik had haar gewoon los staan en ze tilde braaf op commando haar hoeven op.  Na het bekappen liep ze een klein beetje gevoelig, maar het viel me wel mee.

We begonnen met even losstappen aan de lange lijnen. Eerst een paar keer grote achtjes draaien en daarna slangenlijnen op de lange zijdes. Ze reageert heel goed op de hulpen en is consequenter dan ik 😀 . Ik moet er zelf om denken dat ik constante druk op de lijnen houd, want doe ik dat niet dan is ze lastiger te sturen omdat de verbinding dan ook niet constant is. Ze is heel precies te sturen op de slangenlijnen, zolang ik zorg dat er gelijke spanning op de lijnen staat. Dan zet ze al wendingen in op het moment dat ik één hand iets open. Nergens voor nodig dus om grotere hulpen te geven dan dat. Mits ik dus zorg voor een constante verbinding.

Het longeren aan de dubbele longe ging iets minder goed dan vorige week. Ze voelde wat minder soepel en ontspannen. Ik kon haar wel weer redelijk naar die ontspanning toe krijgen, maar ze bleef haar hoofd naar buiten draaien. Haar bijrijdster zei al dat ze die zaterdag ervoor ook moeilijker stelling nam. Wat extra tijd besteden aan het stretchen en aan de hand werken deze week om dat op te lossen.

Dinsdag weer begonnen met de ConCord, een lang rondje dit keer om ook de conditie te verbeteren. Daarna even met het zadel warm gestapt aan de lange lijnen, wat weer aardig goed ging. Het longeren aan de dubbele longe ging nog niet optimaal, ook leek ze wat trager. Misschien had ze toch wat gevoelige hoefjes ook al waren we in de bak bezig.

Vervolgens opgestapt voor het eerst sinds november (voor haar) en eind september (voor mij)! Ik was er ook wel weer aan toe om te gaan rijden en ik denk dat Janine na een paar weken goed voorbereiden er nu ook wel klaar voor was. Gelijk vanaf het opstapje vanaf de rechterkant opgestapt, zonder te vallen of neer te ploffen. Ze was superbraaf en ontspannen. Ik besloot om de teugels maar even ‘los’ te laten voor deze training en me eerst te richten op zit- en been hulpen.

Ik begon met sturen op zit en been zoals we in januari op westernles hadden geleerd. En guess what, het werkte gewoon! Als je je binnenbeen van de buik af wil houden, maak je ook gelijk dat been lang en zet je op een bepaalde manier druk  op de binnen zitbeenknobbel. Als je dat combineert met je buitenbeen naar achteren leggen, dan kun je ineens sturen zonder teugels 😀 . Janine reageert er in ieder geval prima op.

Het aandraven bleek een klein obstakeltje 😉 . Janine was duidelijk niet gediend van mijn manier van aangeven dat het tempo omhoog moest. Ik was even kwijt waar het drafknopje zat en zat mezelf in de weg met zit en benen, Janine reageerde op mijn gerommel door met haar hoofd te gooien, te zwiepen met haar staart maar niet door aan te draven, wat mijn intentie was. Het was me duidelijk dat ik het anders moet doen, maar mijn spieren en hersenen konden niet bedenken hoe! Nog een paar keer doordrukken en toen draafde ze toch aan, superlicht aan de hulpen en ontspannen.

Nu moest ik nog gaan bedenken hoe ik straks de overgang stap-draf moest gaan doen. De teugels had ik in een knop los over de hals  liggen dus voor de overgang terug naar stap kon ik echt alleen m’n zit gebruiken 😀 . Dat ging in ieder heel soepel op een hele lichte hulp, dus dan zou de over gang naar draf ook licht moeten kunnen. De vraag was hoe!

Helemaal bewust ging het niet, maar het  lukte me om haar zonder veel te doen op een directe hulp in draf te krijgen! Now repeat 😛 . Goh, wat kan paardrijden lastig zijn soms met zo’n spiegelend paard. Ik was wel ontzettend blij dat ze op zulke lichte hulpen reageerde, als ik het maar goed deed! En daarnaast liep ze ook nog mooi ontspannen.

De oefening was die dag met name voor mij dus! De overgangen terug gingen echt super, een klein beetje druk met mijn knieën en me lang maken waren voldoende om, zonder teugels dus, een overgang van draf naar stap te maken. Het aandraven kon even licht, alleen ben ik er nog niet precies achter wat ik nou doe waar zij op reageert door aan te draven. Het voelt in ieder geval super als ze op zo’n subtiele hulp reageert!

Twintig minuten was voor die dag voldoende, niet te veel in één keer willen doen aangezien dit weer voor het eerst is dat ik er op zit. Na het werk lekker gestretcht natuurlijk.

De rest van de week had ik heel weinig tijd, gelukkig had mijn vriend op zaterdag nog tijd om een uurtje met Janine in het bos te wandelen 🙂 . Op zondag had ik zelf nog wel tijd om even te trainen. Na wat grondwerk weer opgezadeld voor de tweede rijsessie deze week!

Het was wat kouder dan afgelopen maandag dus er flink wat meer tempo in! Het sturen op zit en benen ging weer super, no complaints there. Ook aandraven kon ik nu beter volgens Janine, te merken aan haar directe reactie op mijn hulpen. Overgangen terug naar stap waren nu een grotere uitdaging, maar nog wel oke.

Rustig aan ook weer begonnen met zijdelings stretchen net als vorig jaar(link). Ik merk dat ze nog lastig nageeft op  deze neusriem, net als met het aan de hand werken. Toch nog weer een andere zoeken denk ik. Op de linkerteugel geeft ze zowel links als rechtsom makkelijker na. Ondanks dat haar spieren aan de rechterkant strakker zijn dan links. Stelling rechts betekent dat ze ook in de kaak moet ontspannen en de teugel aan moet nemen, dat stukje is nog lastig. Voor weer een eerste keer deze oefening ben ik overigens dik tevreden. Ik moet ook realistisch zijn en mijn doelen en verwachtingen daar op aanpassen.

Met het stretchen blijft ze ook vooruit gaan. Vooral de oefening waarbij ze met haar hoofd recht, moet buigen in het voorste deel van de hals gaat echt zo veel beter in vergelijking met een paar weken terug. Vorig jaar lukt die oefening helemaal niet, Annemarie van Beter Dier had ons die aangeraden namelijk.

Morgen krijgt Janine een cranio-sacraal behandeling waar ik heel benieuwd naar ben! Aankomende week wordt dus een rustige week om haar fysiek en mentaal de tijd te geven om te herstellen. Wel kunnen we wandelen om de conditie verder op te bouwen, want ook een uur goed doorstappen draagt daar aan bij!